Congelatorul îndeplinește o funcție esențială în casele noastre. Nu numai că ne permite să prelungim durata de viață a alimentelor, dar ne permite, de asemenea, să scurtăm timpul petrecut în bucătărie și să petrecem mai mult timp cu cei dragi nouă. Cu toate acestea, înainte de a scoate următoarea masă din congelator, haideți să ne asigurăm că știm să decongelăm corect alimentele. De ce?
Ce trebuie să știm?
Există multe boli de origine alimentară asociate cu alimentele decongelate necorespunzător. În momentul în care dezghețăm alimentele congelate, temperatura acestora crește suficient pentru a permite bacteriilor să fie din nou active și să se înmulțească. Deoarece procesul de decongelare poate dura și până la patru ore, este foarte important să învățăm să le dezghețăm corect pentru a reduce șansele de multiplicare a bacteriilor. Trebuie să respectăm procedurile adecvate atunci când scoatem alimentele din congelator. Așa că vă prezentăm mai jos câteva metode cu privire la modul în care alimentele ar trebui să fie dezghețate corect.
Metoda de refrigerare
Probabil una dintre cele mai populare metode, aceasta implică pur și simplu dezghețarea alimentelor în frigider peste noapte. Acesta este un proces complet simplu și practic și putem fi siguri de faptul că alimentele sunt păstrate la o temperatură sigură și constantă. Considerată una dintre cele mai sigure metode de decongelare, din păcate este și cea mai lentă. Dacă alegeți această metodă, ideal ar fi să vă planificați mesele din timp. Spre exemplu, unui kg de carne ii poate lua aproape o zi întreagă pentru a se dezgheța.
Înainte de a pune alimentele în frigider pentru decongelare, trebuie să ne asigurăm că avem un recipient potrivit și că așezăm alimentele pe raftul de jos al frigiderului pentru a preveni scurgerea peste alte alimente.
Această metodă ne permite să decongelăm orice, în cel mai sigur mod: carne crudă, supe, caserolele, legumele, fructele, pâinea, prăjiturile sau produsele de patiserie.
Cuptorul cu microunde
Pentru că majoritatea cuptoarelor cu microunde pe care le cumpărăm acum au inclusă o funcție specială pentru decongelare, aceasta este cea mai rapidă metodă de decongelare și în ultima perioadă cea mai populară. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți, deoarece alimentele pot începe să se gătească în acest proces. Așa că trebuie să întoarcem alimentele în mod regulat, o dată la câteva minute, astfel încât acestea să se încălzească uniform. Alimentele pe care le putem dezgheța la cuptorul cu microunde includ carne, legume, tocănițe, supe, caserole sau paste. Spre deosebire de metoda decongelării în apă, unde este indicat să păstrăm ambalajele alimentare, atunci când folosim cuptorul cu microunde este recomandat să le îndepărtăm. Ideal este să secționăm alimentele, in special carnea, în bucăți mai mici pentru a o ajuta să se dezghețe uniform.
Care este cea mai bună metodă?
Bineînțeles că aici ține de alegerea fiecăruia dintre noi. Însă, cea mai sigură și în același timp cea mai lentă metodă, este decongelarea în frigider. Pentru menținerea calității și a gustului, un proces de decongelare mai lent, dar la o temperatură sigură, decongelarea alimentelor într-o unitate frigorifică este metoda recomandată de specialiști.
Odată ce alimentele au fost decongelate, asigurați-vă că le folosiți cât mai curând posibil; carnea de pasăre, fructele de mare și carnea măcinată / tocată trebuie folosite în decurs de 2 zile, iar carnea roșie în decurs de 3-5 zile.
Nu uitați să nu dezghețați niciodată mâncarea la temperatura camerei!