Cool Facts

Cum să îți păstrezi alimentele congelate în siguranță în cazul unei pene de curent

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu alimentele din congelator în timpul unei pene de curent? O pană de curent se poate întâmpla pe neașteptate ca urmare a unui dezastru natural sau a unei probleme tehnice, lăsând alimentele tale în pericol de decongelare și de deteriorare. În acest articol, vom discuta câteva sfaturi esențiale despre cum să păstrezi în siguranță alimentele congelate în timpul unei pene de curent, inclusiv ce trebuie să faci înainte, în timpul și după o pană de curent, pentru a minimiza pierderile și pentru a menține calitatea alimentelor. Indiferent dacă ai de-a face cu o pană de curent temporară sau cu una prelungită, aceste sfaturi te vor ajuta să profiți la maximum de alimentele congelate și să eviți orice potențial pericol pentru sănătate.

ÎNAINTE DE PANA DE CURENT:

  • Monitorizează temperatura din congelator. Congelatorul trebuie să fie constant la cel mult -18°C. 
  • Congelează recipiente cu apă sau cumpără o pungă cu cuburi de gheață pentru a te ajuta să păstrezi alimentele la o temperatură optimă.
  • Grupează alimentele în congelator. Acest lucru ajută alimentele să rămână reci mai mult timp.
  • Păstrează la îndemână o ladă frigorifică în cazul în care trebuie să scoți mâncarea din frigider pentru a o menține rece.

 

ÎN TIMPUL PENEI DE CURENT:

  • Ține ușa congelatorului închisă. Astfel, alimentele vor rămâne în siguranță timp de până la 48 de ore într-un congelator plin.
  • În cazul în care curentul este întrerupt timp de mai mult de 4 ore, transferă mâncarea din frigider în congelator/într-o ladă frigorifică.

 

DUPĂ REVENIREA ELECTRICITĂȚII

  • Nu gusta mâncarea pentru a verifica dacă mai este bună. Pot exista în continuare germeni care provoacă intoxicații alimentare chiar dacă mâncarea arată, miroase sau are un gust normal.
  • Ai grijă deosebită la alimentele precum carnea, peștele, fructele tăiate, legumele, ouăle, laptele și mâncarea gătită dacă energia electrică este întreruptă mai mult de patru ore
  • Recongelează sau gătește alimentele congelate dacă acestea încă mai conțin cristale de gheață sau dacă au sub -18 grade pe un termometru alimentar. În caz contrar, aruncă alimentele care sunt prea calde sau care au un miros, o textură sau o culoare ciudată.
  • Curăță și igienizează obiectele și suprafețele care au fost afectate de apă. Spală mai întâi cu apă curată și săpunită, apoi dezinfectează.