Cool News

Alimentele congelate au fost desemnate „mâncarea anului 2022″ în Japonia

peste congelat

Atunci când cineva se gândește la Țara Soarelui Răsare, îi vine în minte un bol fierbinte de ramen sau un platou somptuos de sushi. Ei bine, se pare că aceste două feluri de mâncare emblematice nu sunt cele care au fost desemnate ca fiind felul de mâncare al anului în Japonia, întrucât gazdele au dezvăluit o varietate de carne și pizza congelate – aflate încă în pungile lor ermetice.

Anual, în Japonia este desemnat un „fel de mâncare al anului” pentru a evidenția tendințele alimentare în continuă schimbare. Printre câștigătorii anteriori se numără băuturile non-alcoolice (2021), perlele de tapioca (2019) și macroul (2018).

Conform Institutului de Cercetare Gurunavi, care administrează un motor de căutare pentru restaurantele din Japonia, compania a ales mâncarea congelată pentru a reprezenta anul 2022, deoarece a considerat că aceasta „reflectă și simbolizează climatul social japonez” al anului trecut. Institutul a atribuit alegerea sa schimbărilor survenite în serviciile de alimentație publică ca urmare a pandemiei cauzate COVID-19.

Congelarea rapidă a crescut în popularitate în timpul pandemiei, deoarece restaurantele au recurs la această metodă pentru a face față comenzilor copleșitoare de preparate livrate la domiciliu. Diversitatea produselor alimentare congelate a crescut de asemenea, în contextul în care magazinele și-au extins secțiile de produse congelate, aparatele de vending au început să ofere alimente congelate rapid și lanțuri de magazine alimentare au deschis locații specializate în sortimente de produse congelate. CNN a relatat că Ministerul Afacerilor Interne din Japonia a înregistrat o creștere de 20% a consumului de alimente congelate per familie din 2019 până în 2021, pe tot parcursul pandemiei Covid-19.

În mod tradițional, familiile japoneze obișnuiau să cumpere zilnic legume proaspete și alte ingrediente din piețe și de la magazinele alimentare. Femeile pregăteau dimineața pachete de mâncare pentru soții și copiii lor. Dar pandemia și modificarea rolurilor de gen au transformat acest model de viață. „În ultima vreme, tot mai multe femei japoneze lucrează în afara casei”, susține consultantul în domeniul consumului pentru Asociația japoneză a alimentelor congelate. „Deși continuă să pregătească mâncare pentru familie, timpul lor este acum foarte limitat”.

De asemenea, populația Japoniei îmbătrânește, iar un număr mare de persoane în vârstă trăiesc singure. Pentru aceste persoane, achiziționarea ingredientelor, pregătirea și gătitul acestora necesită timp și efort. Alimentele congelate ajută la rezolvarea acestei probleme. Institutul Gurunavi a menționat, totodată, un interes tot mai mare pentru ingredientele congelate ca metodă de a limita risipa de alimente, precizând că produsele congelate „vor deveni o prezență și mai indispensabilă în cultura culinară japoneză în viitor”.