Fie că gătești pentru întreaga familie sau doar pentru tine, că ai o pasiune pentru meal-prepping sau pur și simplu nu-ți place să irosești alimente, congelatorul se dovedește a fi un ajutor de nădejde. Cu toate acestea, este un instrument din bucătărie deseori subestimat.
Iată o listă cu 10 alimente pe care poate nu știai că le poți congela! Atâta timp cât este făcută cum trebuie, congelarea va conserva nutrienții și prospețimea alimentelor, iar mâncarea ta va rămâne la fel de bună ca în ziua în care ai pus-o la congelator. Astfel poți să previi mai ușor risipa alimentară și să ai la îndemână ingrediente pentru o rețetă rapidă sau chiar mâncare gata preparată atunci când ești în criză de timp.
1. Untul
Untul poate fi destul de scump, astfel că ar fi util să îl cumperi în cantități mai mari atunci când îl găsești la reducere. Lasă-l în ambalajul său original și pune-l într-o pungă închisă etanș sau înfășoară-l strâns cu folie de bucătărie înainte de a-l îngheța. Va trebui să îl lași peste noapte în frigider ca să se dezghețe înainte de a-l folosi.
2. Ouăle
Sparge ouăle într-un castron și bate-le puțin cu sare, apoi toarnă-le într-o pungă pentru congelator sau într-o tavă pentru cuburi de gheață. De asemenea, poți îngheța albușurile și gălbenușurile separat.
3. Fursecurile
Poți ține fursecurile la congelator timp de aproximativ o lună dacă le înfășori strâns într-o folie de plastic și apoi în folie de aluminiu. Pune-le într-un recipient etanș și asigură-te că sunt răcite înainte de a le băga în congelator. Pentru a le servi, trebuie dezghețate la temperatura camerei.
Tot la „capitolul dulce”, poți pregăti în avans aluat pentru diferite deserturi, pe care să-l congelezi pentru a-l utiliza la nevoie.
4. Condimentele proaspete
Ierburile aromatice proaspete pot fi destul de scumpe și uneori este dificil să folosești întreaga cantitate cumpărată înainte să se ofilească sau să se usuce. Pentru a le congela, spală-le, usucă-le și toacă-le. Le poți pune în caserole, ca atare, sau în tăvi pentru cuburi de gheață, cu puțină apă sau ulei de măsline.
5. Supele
Metoda tăvii pentru cuburi de gheață poate fi utilizată și în cazul supelor. Congelează supa într-o asemenea tavă și apoi mută cuburile congelate într-o pungă pentru congelator. Când dorești să servești supa, pune cuburile într-o oală, la foc mediu, pentru a le topi.
6. Piureul de cartofi
Pentru a-i prelungi termenul de valabilitate cu până la două luni, pune piureul de cartofi pe o foaie de copt cu ajutorul unui porționator de înghețată, apoi dă-l la congelator. Ulterior, introdu globurile congelate de piure într-o pungă pentru congelator. Dezgheață-le la foc mic, într-o tigaie antiaderentă acoperită, cu puțin lapte eventual, amestecând des.
7. Hummus-ul
Și hummus-ul este un candidat perfect pentru congelare. Procedeul este același ca cel folosit pentru piureul de cartofi. Când dorești să servești hummus-ul, dezgheață-l la frigider timp de o zi și apoi amestecă-l bine cu o lingură.
8. Brânza
Poți congela brânză răzuită și chiar bucăți întregi prin adăugarea unei mici cantități de amidon de porumb sau de făină în punga cu fermoar în care ai pus brânza. Agit-o bine înainte de a o pune la congelator.
9. Făina
Toarnă făina din ambalajul său original într-un recipient care se închide etanș și pe care pune-l apoi în congelator. Astfel, poți conserva făina pentru un timp îndelungat, ferind-o de insecte.
10. Pasta de roșii
Pune pasta de roșii cu lingura într-o tavă pentru cuburi de gheață și congeleaz-o. Apoi poți pune cuburile într-o pungă pentru congelator ca să economisești spațiu.
Ce să NU congelezi
Foarte multe alimente pot fi congelate, dar anumite tipuri de mâncare nu sunt compatibile cu această metodă de conservare.
- Oul fiert tare dobândește o textură cauciucată prin congelare
- Sosurile pe bază de ouă, cum ar fi maioneza, se vor tăia
- Legumele cu un conținut ridicat de apă, precum salata, castravetele și ridichile, se moleșesc
- Alimentele prăjite își pierd textura crocantă și se înmoaie
Sfaturi în plus pentru o congelare adecvată
- Asigură-te că temperatura congelatorului tău este suficient de scăzută. Pentru acuratețe, poți folosi un termometru pentru congelator.
- Nu pune alimente fierbinți în congelator – lasă alimentele să se răcească complet după gătire. Introducerea alimentelor calde în congelator poate cauza dezghețarea celorlalte alimente.
- Împachetează adecvat mâncarea: foliile alimentare și pungile pentru congelator ajută la protejarea alimentelor împotriva arsurii de congelator. Încearcă să înlături cât mai mult aer când împachetezi alimentele.
- Dacă utilizezi caserole, asigură-te că ai lăsat suficient spațiu pentru ca lichidul să se poată extinde pe măsură ce îngheață.
- Păstrează alimentele cu un risc ridicat de a cauza afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi carnea, în spatele congelatorului, unde temperatura este mai constantă.