Cool FactsCool FoodCool News

Produse congelate vs produse proaspete, o scurtă analiză a tendințelor de consum în ultimii doi ani

Produse congelate

Gătitul și servirea meselor acasă a devenit o normă pentru multe persoane în contextul pandemiei, în care, pentru o bună perioadă de timp, restaurantele au fost inaccesibile, iar comandatul mâncării în fiecare zi nu reprezenta o alternativă viabilă din punct de vedere financiar. Astfel, prepararea meselor în bucătăria proprie a devenit un obicei, care, pentru numeroși oameni, a rămas o normă chiar și acum când situația permite alte soluții.

Având în vedere aceste aspecte, o analiză mai aprofundată a obiceiurilor de consum în acești ultimi doi ani este utilă pentru a înțelege preferințele actuale ale oamenilor. Așadar, înspre ce alimente s-au orientat consumatorii pentru a-și pregăti mesele și ce aspecte i-au motivat în aceste decizii?

 

Alimente proaspete vs alimente congelate

Probabil mulți se vor regăsi în această scenă: după o zi grea, te îndrepți înspre bucătărie, cu gândul la o masă caldă, savuroasă, care să-ți ia de pe umeri grijile din ziua respectivă. Dar frigiderul e gol, nici urmă de preparatul visat. Deschizi congelatorul, gata să îți pregătești de mâncare, când îți sună telefonul. Mama sau bunica te sună să vadă ce faci și îți pune celebra întrebare: „Ce ai mâncat astăzi?”. Îi povestești că erai pe punctul de a-ți pregăti cina și de la celălalt capăt al firului auzi: „Vai, mamă, iar mănânci prostii congelate? De ce nu te-ai dus în piață să iei și tu ceva mai de Doamne-ajută?”.

Conform studiului american „Fresh vs. Frozen: The future of fresh in a changing competitive landscape”, realizat în 2021 de către „The Deloitte Consumer Industry Center”, confruntarea dintre alimentele proaspete și cele congelate este o confruntare a generațiilor. Tinerii între 18 și 34 de ani împărtășesc o viziune mai progresistă, fiind mai deschiși față de alimentele congelate. Peste jumătate dintre ei consideră că produsele congelate sunt la fel de bune sau chiar mai bune ca produsele proaspete.

Vânzările de produse proaspete au crescut cu 10% în 2020 față de perioada precedentă, iar în prima jumătate a anului 2021 s-au menținut la un nivel semnificativ mai înalt față de 2019, cu toate că specialiștii se așteptau la o scădere cauzată de redeschiderea restaurantelor. Însă creșterea cu adevărat spectaculoasă a avut loc la nivelul produselor congelate. Vânzările acestora s-au mărit cu 21% în 2020 față de anul precedent, dublu față de alimentele proaspete, iar această tendință a continuat și pe parcursul anului 2021. Care sunt factorii care au influențat această evoluție spectaculoasă?

 

Preferința pentru alimente congelate, explicată în 3 aspecte cheie

Un factor important este perisabilitatea alimentelor. Pe fondul modificării frecvenței cu care oamenii își fac cumpărăturile din cauza crizei cauzate de virusul COVID-19 (și care se menține în continuare, tot apărând noi tulpini), oamenii au devenit mai puțin toleranți față de rapiditatea cu care alimentele proaspete ajung să depășească termenul de valabilitate, dorind alimente de care să se poată bucura mai mult timp.

Un alt aspect care merită luat în considerare este schimbarea percepției asupra produselor congelate. Jumătate dintre participanții la studiu le consideră nu doar mai ușor de utilizat la gătit, ci sunt conștienți de faptul că acestea își păstrează aportul de vitamine și alți nutrienți. Această percepție se poate observa în principal la nivelul generațiilor tinere, ceea ce în timp va duce la o schimbare amplă de paradigmă în ceea ce privește obiceiurile de consum.

Preferința consumatorilor pentru produsele congelate se justifică și prin preț. Nouă din 10 persoane au declarat că acesta este motivul principal după care se ghidează când vine vorba de cumpărături, cu atât mai mult cu cât economia la nivel mondial a avut de suferit de pe urma pandemiei. Astfel, alimentele congelate au atât avantajul că în medie sunt mai ieftine decât cele proaspete, cât și că sunt percepute astfel de consumatori, care consideră că produsele proaspete s-au scumpit chiar mai mult decât ar fi justificat.

Concluzionând, cu toate că produsele proaspete vor continua să ocupe o parte importantă din farfuriile oamenilor, este important să conștientizăm avantajele alimentelor congelate, ce se afirmă drept o alternativă preferată de către numeroase persoane, din motive ce țin de comoditate, de perisabilitate sau de accesibilitate financiară. Cu atât mai mult cu cât alegerea produselor congelate nu reprezintă un compromis deoarece consumatorul se poate bucura de aceeași calitate nutritivă și de același gust precum în cazul produselor proaspete.