Alimentele congelate sunt o modalitate accesibilă de a obține doza zilnică de fructe și legume. De fapt, familiile care încorporează alimente congelate în dieta lor zilnică pot avea stil de viață alimentar mai sănătos. Culoarul de alimente congelate este variat, așa că există o mulțime de oportunități și nu ai cum să nu găsești ceva ce îți place.
Beneficiile congelatelor
Fructele și legumele sunt culese la vârful maturității și adesea congelate doar la câteva ore după recoltare, blocând astfel nutrienții și aroma. Practic, punem pauză procesului de maturizare. În general, alimentele congelate își păstrează vitaminele și mineralele și nu există nicio modificare a conținutului de carbohidrați, proteine sau grăsimi. În unele cazuri, alimentele congelate au chiar mai multe vitamine și minerale în comparație cu cele proaspete, deoarece alimentele proaspete pierd vitamine și minerale în timp, iar congelarea păstrează nutrienții.
Alimentele congelate pot fi un mod convenabil și accesibil de a încorpora alimente sănătoase din fiecare grupă de alimente, inclusiv cereale integrale, fructe, legume, proteine și lactate. În plus, față de confortul de economisire a timpului, alimentele congelate sunt un plus pentru persoanele cu spațiu, timp sau ustensile de bucătărie limitate. Nu numai că alimentele congelate pot fi mai accesibile în ceea ce privește prețul, dar pot ajuta și la reducerea risipei de alimente.
Alege inteligent
Nu toate alimentele congelate sunt la fel, multe pot avea un conținut ridicat de grăsimi saturate, zaharuri adăugate și sare. De aceea, este extrem de important ca atunci când selectați alimentele congelate, să vă uitați la eticheta cu valorile nutriționale și la lista ingredientelor.
Atunci când selectați mese congelate gata pregătite de tipul ready meal, nu uitați să comparați etichetele cu valori nutriționale pentru a face alegeri cât mai nutritive. Trebuie să mai țineți cont de faptul că unele dintre mesele de acest gen sunt considerate ca fiind mai mult de o porție, ceea ce înseamnă că va trebui să fiți atenți și la cantitatea consumată, altfel riscați să dublați sau să triplați caloriile dacă mâncați întregul pachet. Evitați-le pe cele cu un conținut scăzut de grăsimi saturate, zaharuri adăugate și sare și alegeți-le pe cele cu un conținut mai mare de fibre, vitamine și minerale.
Păstrați-le în condiții de siguranță
Pentru a menține alimentele congelate în siguranță, urmați metodele de gătit specificate pe ambalaj. Cel mai sigur mod de a dezgheța alimentele congelate este în frigider. Pentru a dezgheța în grabă, așezați alimentele într-o pungă de plastic etanșă și scufundați-le în apă rece până la decongelare, înlocuind apa rece la fiecare jumătate de oră și gătind-o imediat după decongelare. De asemenea, alimentele pot fi dezghețate la cuptorul cu microunde și ar trebui gătite imediat după decongelare.