Cool News

Carnea de pui și pește – proaspătă și congelată

carne congelata

Carnea albă precum cea de pui și pește este o sursă excelentă de proteine, minerale și vitamine. Are o varietate de beneficii pentru sănătate și este recomandat să o includem în dieta noastră.

De mult timp există o dezbatere despre carnea proaspătă vs. cea congelată, iar aceasta devine din ce în ce mai actuală. Unele dintre cele mai discutate probleme fiind prospețimea și valoarea nutritivă a acestora.

Congelarea – butonul de pauză pentru valorile nutriționale ale cărnii

Diferența dintre carnea albă congelată și cea proaspătă este de fapt una foarte mică. Ea nu necesită niciun fel de substanțe chimice în procesul de congelare deoarece temperaturile scăzute o protejează împotriva bacteriilor. Congelată rapid și eficient, aceasta este chiar mai bogată în nutrienți datorită procesului mai lent de descompunere. În general, puiul și peștele în stare proaspătă trebuie păstrate în frigider maximum 2-3 zile înainte de a fi consumate și contrar celor congelate le scad mult mai repede valorile nutriționale și, mai ales, calitatea gustului și textura.

Fapte, nu vorbe

Știm deja că faptele sunt mai importante decât vorbele, iar asta intenționăm și noi să facem. Să trecem la fapte.

De curând, a fost realizat un studiu despre „Influența congelării asupra caracteristicilor oraganoleptice și fizico chimice a cărnii de pasăre și pește” de către profesori ai Facultății de Știința și Ingineria Alimentară, din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați.

Studiul a presupus mai multe etape:
– Studiu privind influența procesului de congelare (-18oC, 12 luni/6 luni) asupra caracteristicilor senzoriale a cărnii de pasăre și pește (file de somon).
– Studiu privind influența procesului de congelare (-18oC, 12 luni/6 luni) asupra caracteristicilor aferente etichetării nutriționale a cărnii de pasăre și pește (file de somon).
– Studiu privind influența procesului de congelare (-18oC, 12 luni/6 luni) asupra conținutului în vitamine și minerale a cărnii de pasăre și pește (file de somon).

În urma procesului de congelare (-18oC, 12 luni) a probelor de carne de pasăre (carcase din carne de pui din același lot) caracteristicile organoleptice nu se modifică, congelarea fiind proces eficient de păstrare a carcaselor din carne de pui.

Similar probele de file de somon refrigerate și congelate timp de 12 luni la -18oC, au prezentat caracteristicile organoleptice apropiate, congelarea fiind proces eficient de păstrare a fileurilor din somon.

Conținutul de proteine, lipide si glucide nu a prezentat variații pe perioada de congelare de 6 luni atât pentru probele de carcase din carne de pui Coqulet cât si pentru probele file de somon.

 Quod erat demonstrandum / Prospețime tot anul

În consecință congelarea cărnii de pasăre (carcase de pui) și pește (file de somon) la temperatura de -18oC pe o perioadă de timp de 12 luni este o metodă eficientă de păstrare, fără modificări semnificative atât din punct de vedere organoleptic cât și al caracteristicilor fizico chimice.

Să fii informat e cool

Consumul de carne congelată este la fel de bun și sănătos. Ne place să fim informați și să avem cu ce să ne susținem argumentele. Motiv pentru care am cercetat și venim la voi cu dovezi clare.

Așadar, stăm fără griji. Carnea congelată pe care o cumpăram rămâne la fel de fragedă și aromată atunci când începem să o pregătim ca în prima zi. Noi adorăm calitatea, gustul, prospețimea și comoditatea cu care pregătim carnea proaspăt congelată.